Kaalilaatikkohimo

IMG_8579

Kaupassa iski kaalihimo ja nimenomaan kaalilaatikkohimo. En ymmärrä. Eka kerta mulle, mutta näin nyt pääsi käymään. Tiesin tarkalleen miltä halusin laatikon maistuvan. Huutelin Facebookissa kavereilta parhaita kaalilaatikkoreseptejä ja lopulta tein yhdistelmän kahdesta: Ystäväni äidin resepti yhdistettynä Mysi Lahtisen reseptiin. Enkä olis ikinä uskonut, että minä, suomalaisten perinneruokien epäekspertti, olisin onnistunut näin hyvin kaalilaatikon tekemisessä. Juuri sopivan rasvaista, juuri sopivasti lientä, juuri sopivasti suolaa ja juuri sopivan karamellisoitunutta kaalia. Ah!

Kaalilaatikko muhi uunissa sillä aikaa, kun kävin kuvattavana keittokirjaani varten. Kotiin palatessa olikin juuri sopivan kiljuva nälkä.

Tässä resepti:

Kaalilaatikko

kuudelle

1,5 dl puuroriisiä

2 kg kaalia

50g + 1 rkl voita

1 l vettä

2 lihaliemikuutiota

1 sipuli

700 g sika-nautajauhelihaa

valkopippuria myllystä maun mukaan (1/4 tl)

2 hyppysellistä suolaa

1 tl meiramia

2 rkl siirappia

2 dl kermaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen

Keitä riisi kevyesti suolatussa vedessä n. 15 minuuttia ja kaada turha vesi pois.

Leikkaa kaali pieniksi paloiksi. Sulata 50 g voita isossa pannussa tai kasarissa ja laita kaalit kuullottumaan pannulle kolmessa erässä. Kun kaikki kaalit ovat pannussa ja jopa hieman paistuneita ja ruskistuneita (n. 20-25 minuuttia), sammuta liesi.

Valmista vahva lihaliemi mikrossa tai kattilassa (1 l vettä 2 lihaliemikuutiota).

Pilko sipuli pieniksi ja kuullota voissa (1 rkl) pannulla. Lisää joukkoon jauheliha pikkuhiljaa, mausta suolalla ja valkopippurilla. Ruskista, kunnes osa jauhelihasta saa hieman rapean pinnan.

Sekoita kaalit, riisi ja jauheliha keskenään uunivuokaan. Ripottele päälle meirami, mittaa päälle siirappi tasaisesti. Kaada ensin joukkoon kerma ja sitten lihaliemi, kunnes kaalit juuri ja juuri peittyvät liemestä.

Laita uuniin n. 2-2,5 tunniksi. Jos pinta näyttää kuivahtavan, lisää välillä lihalientä.

Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa (pieni pussillinen pakastepuolukoita+ 4 tl sokeria).

Lisää reseptejäni, pikemminkin ranskalaisvaikutteisia, löytyy blogistani Tarte Tatin. Se on nyt hieman lepotauolla, sillä olen työstänyt keittokirjaani ja tässä rempan keskellä ruoan laittaminen on tuntunut työläältä, eikä kauniita kuvia saa otettua oikein mistään… Eiköhän tuokin blogi kohta taas piristy.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *